http://freshcoffee.com.ua/backup/tag/ru/ Запитання та відповіді

Гостьова книга(ваші запитання-наші відповіді)



 Відеоролік "Дарунок Золотодукатикам"                          


           Ця історія посвячується вам, наші Золотодукатики, це наша подяка за Вашу Любов,  Тепло, Наснагу, які Ви залишали на сторінках 14 томів Книги Відгуків.   
          …В  кожного з нас є щасливі миті життя, які назавжди  залишаються в наших  спогадах . Це як зірки, що давно згасли, але їх світло продовжує освітлювати нам життєвий шлях  ….

 
         Історія кохання


Колись, дуже давно ,а може зовсім недавно, коли дерева вміли говорити ,коли люди  ще літали, двоє закоханих  зустрічались в цій кав’ярні.
Вони насолоджувалися філіжанкою гіркого трунку, густого як медовий плин, і прозорого ,як чорний бурштин. І не важило скільки людей їх оточувало, адже направду закохані були самі на цілий світ - просто Янголи над ними витали , Небеса  до них схилялися , Крила у них виростали! Він мріяв стати багатим і відомим, вона мріяла про далекі казкові країни.
…Пройшли роки, їх мрії майже здійснились - юнак став відомим і заможнім, але багатство і слава щастя не додали ,вона об’їздила півсвіту, але чужі пристанища зовсім не були схожі на її омріяну країну…
   Життя невблаганно розкидало їх  в різні боки, Янголи відлетіли,  Небеса розтанули , Крила залишились в минулому ( з їх пір’я  крил  зробили пера), Любов залишилась недописаною на сторінках Книги Відгуків … 

   Звичайно, все у них було добре і життя вдалось, але іноді їм снились ,що вони літають…  То ж  одного дня ,  він раптово сів в своє дороге авто ,а вона помчала в потязі і , зовсім випадково,  такий знайомий ,такий забутий аромат привів їх в стару кав’ярню…              
І минуле повернулось знову і двоє  закоханих  ,як колись,  насолоджувались  гірким, як мигдаль, густим, як  медовий плин,   прозорим ,як чорний бурштин ,  трунком і над ними витали Янголи…


  Запитання та відповіді


Що за назва така – «Золотий дукат»? Звідки вона пішла, що означає?


Будинок ,в якому знаходиться кав’ярня Золотий дукат  у Львові, віднесений до архітектурних пам’яток Юнеско, тому під час капітального ремонту були зроблені археологічні розкопки . Тоді і знайшли глечик з монетами ,серед них були і дукати. Крім того, вже під час розкопок і ремонту робітники бачили в тунелі дівчину в білій сукні, неподалік від того місця ,де знайшли монети.Пізніше,як запрацювала кавярня,Марево Юзефи зявлялось в тунелі. Так з небуття ,з минулого, повернулась вродливиця Джозеффіна Коркес і її історія про каву і золоті дукати….Ця історія кохання невидимою рікою наче протікає з минулого в майбутнє, наші відвідувачі  персоніфікують себе з нею, і  не має нічого в цьому дивного, адже  любов у всі часи залишається незмінною.


У Вас ,практично,кожна кавярня має свою легенду,звідки вони беруться ?


Кожна легенда чи історія має свої містичні пояснення.Наприклад, Легенди про закоханих в Маріуполі чи в Тернополі,здавалось вписані в ті старі мури в яких відкрились кавярні.Це важко пояснити,це треба відчути-історії людей,які жили,кохали,страждали,раділи сотні років тому начеб берегли в памяті ці стіни,а ми тільки вам їх переповідаємо.

Цікава історія з кавярнею в Віниці.До німих свідків тих подій,що стались на цьому місці 200років тому, нас наче б вело Проведіння,бо коли ми побачими на забутій поличці в антикварному магазинчику маленьке срібне горнятко,почорніле від часу,все стало на свої місця- горнятко виявилось свідком саме тих подій ,про які ми хотіли розповісти і воно вперто чекало саме нас.Іноді ми думаємо,що це ми самі робимо вибір,але, направду ,часто речі обирають нас самі...

Історія про забуту мелодію (Аффетто)нам навіяли стіни кавярні і розповів сам відвідувач,сумне Скерцо просто чекало на нас в Бучі ,історія двух закоханих в Луцьку -це направду ,без єдиного домислу,жива історія двух людей.Хоча ,насправді,ми розповідає не про минуле, а про кожного з Вас,хіба Ви не знаходите в цих різних по часу,але таких схожих історіях,себе? Памятайте,ці стіні і тепер  вписують в свої Скрижалі Ваші думки,надії,мрії,любов..


Але в преамбулі цієї сторінки у вас"Історія кохання".Це про кого і про що ?

 Якби у Вас вистачило часу і терпіння і Ви перечитали всі 14 томів по 1000 сторінок нашої Книги Відгуків на різних мовах,то,повірте,Ви були б вражені,як різні люди,з різних країн,континентів,різного віку однаково думають,мріють,кохають.Так що цю Історію ми лише переписали,і немає значення скільки Вам років,де Ви живете і коли Ви живете,це Історія про Вас.


Кажуть, кава має 250 смаків і ще більше ароматів.
Як ви орієнтуєтеся в них, готуючи напій за певним рецептом?

Для цього створена нашими дегустаторами Кавова Карта і Кавова Квітка.

Саме вони допоможуть Вам в захопливій подорожі в Країну ароматів і смаків кави.

Адже аромат кави є надзвичайно складним. Взагалі вдихання запахів кави є процесом надзвичайно захопливим, адже ароматний напій може пахнути трояндами, фіалками, шоколадом, ваніллю, трюфелями і супом, сиром і... навіть чаєм.!!! А деякі різновиди –  білим вином совіньйон, французькими винами, екзотичними травами
 Аромат зелених бобів містить приблизно 250 різних летких молекулярних компонентів, а смажених зерен – понад 800.
 Тож не дивуйтесь, що досі не існує штучного аромату кави, бо аромат кави це як подих вітру-він змінюється постійно –від моменту обсмажки  до напою в горнятку!
Ось смажиться кава і ви чуєте запах весняного меду, яким раптом змінюється на аромат яблуневого цвіту, а от наче б подув вітерець і доніс до вас аромат вересу, що змінився горіховим ароматом, а може свіжого смаженого хліба ?!
Потім смажена кава остигає, її насипають в банку і запахи стають ще складніші –це утворюються нові кафеолі і запах кави вже залежить від країни походження, місця проростання зерен, кількості дощу, туману, подиху вітру і навіть сили морського бризу!
Далі ви вже смакуєте каву в горнятку і палітра смаку від медового плину до смаку гіркого трунку полонить ваше серце ,а душа лине в небеса, і звідкись виринає  наснага і натхнення!

 

  А що то у вас за «Кавова квітка»? Звідки така ідея і що означає вона для відвідувача?

Саме тому ,що опис ароматів і смаків кави є одночасно і захопливим і складним ,відвідувачу  тяжко зробити свій вибір,тому ,опираючись на закони Синестезії, була створена КАВОВА КВІТКА.У людини ,згідно закону про синестезію, мільйони років формувався зв'язок між кольором та смаком і ароматом. Підсвідомість людини, відчуває всі смаки і аромати, але права частину мозку  сучасної людини може не отримувати цієї інформації. Тому треба забути на мить, що ви вмієте читати, включити свою інтуїцію і швидко, не задумуючись, вказати на той колір, в якому ви би хотіли випити каву.Це і буде найсмачніша для вас кава!

 

 А якщо я не люблю каву ,що ще Ви можете запропонувати ?

  Не переймайтесь і не сумуйте ! Ви обовязково,поринувши в цю країну фантастичних ,живих смаків і ароматів,знайдете щось притаманне саме Вам.
Тож полиште,там за дверима,набридливі дзінки,навязливі думки ,копицю невирішених проблем,зачиніть за ними двері і перед вами відкриється інший світ.

Можливо,Вам засмакує з коханою людиною справжня чоколяда "Любов і журба" - лагідна нега білого шоколаду в поєднанні з терпкою гіркотою чорної чоколяди ,а може на  Вас  чекає Чар-зілля "Квітуча гілляка" з пелюсток
дикоцвітучих фруктових дерев з ароматом весняного меду ,чи можливо Вам варто просто напитись"Гарячої смоли" з одним подихом пекла,чи подарувати другу "Палаюче серце" з легендарного марципану ?!... 

І ще,ще і ще 30 сторінок найнеймовірніших ексклюзивних страв!

 

Мені дуже подобається аромат кави,але чомусь зовсім не подобається сама кава ? Чому?


 Те що Вам,і не тільки Вам,а практично кожній людині,подобається аромат кави не дивно.Справа в тому що кафіолі (саме ця летуча сполука формує аромат кави)діють на кору головного мозгу людини ,визиваючи позитівні емоції.Зі смаком кави набагато складніше.Спочатку смак кави видається гірким і лише згодом приходить насолода.Можливо тому ,не тільки Ви,але й 300років тому, європейці не хотіли вживати каву ,(спочатку араби,потім вірмени і євреї ніяк не могли привчити європейців до кави).Але з часом кава зробила свою добру справу -за її гіркуватим смаком,люди відчули божественний смак ,що дарував наснагу,творчість,ясність думок,толерантність,дружелюбність.

 


Але у Вас немає випивки ,що ж то за кава без коньячку ?! 

Так,і ми Вас розуміємо,та кава,яку ви вживали,давно померла,(адже життя кави триває до 15 днів,а на упаковці,як правило,пишуть до року)тому її бальзамують,газують інертними газами,консервують в вакуумну упаковку,роблять пластичну операцію і без100г її вживати - ну ніяк !Це як жінки ,на одну подивишся і розумієш,що стільки не вип єш,а на іншу глянеш-тільки б і насолоджувався нею!Так і наша фрешкава -жива,молода,незаймана(їй не більше 15 днів),подарує Вам справжню насолоду!Вона призначає Вам побачення в "Золотому дукаті",приходьте,коли Ви Вам сумно чи весело,коли Ви самітні чи з друзями,прихопіть їх з собою ,і повірте,це побачення Ви запамятаєте надовго!

 

А палити чому не можна ?

В кавярні"Золотий дукат " постійно народжується фрешкава -іде процес підсмажки.Це драматичний момент в житті фрешкави - в невеличнкому оливкового кольору зерні,як в маленькому реакторі,народжуються тисячі різних сполук(КАФІОЛІ),які спілкуються і знайомляться між собою,народжуючи нові кафіолі, врешті їм стає тісно в зернині,вони хочуть відчути це солодке слово Свобода! Зернина випускає неохоче своїх діточок на волю,а там їх чекають дивовивижні зустрічі і перетворення-молекули повітря відкривають кафіолям новий світ ,а Ви відчуваєте неймовірні аромати - фіалок,весняного цвіту,смаженого хліба,горіхів,екзотичних фруктів,сиру і навіть грибів.Це,легкі кафіольчики,вирвались на волю -їх життя коротке і прекрасне,тож покваптесь,цей аромат ,як подих весняного вітру ! А тепер уявіть самі, як вони задихаються і помирають ,коли замість зустрічі з бажаними і омріяними молекулами повітря,на них нападає никотин .

...Та ось кавові зернятка благополучно обсмажились і настав час стійких пахучих кафіолів (саме цей аромат асоціюється у вашій свідомості з кавою)-вони живуть довше (до 15 днів ),і тепер вони з нетерпінням чекають на вас,то ж дозвольте і їм пожити щасливим і достойним життям,а Вам і оточуючим вони подарують неймовірну насолоду!


Що вас  спонукало до створення мережі кавярень ?
На думку про створення мережі кав’ярень нас підштовхнули самі відвідувачі кав’ярні. Чотирнадцять томів Книги відгуків ,де з різних куточків України, з різних країн і на різних мовах - українській, російській, польській, англійській,
китайській, івриті, іспанській, італійській люди висловлювали захоплення смаком і ароматом кави чи чоколади ,
Їх також вражав дизайн , атмосфера , особлива аура ,що панувала в кав’ярні.
Книга поезії ,есе, малюнків «Мистецтво одного напою»,створена нашими відвідувачами на різних мовах, видається вже третій раз поспіль .


Яку нову якість пропонуєте Ви, або чим ваша фрешкава відрізняється від кави?

Ми пропонуємо якість, яку не рекламує жодна кавова компанія- це свіжість
смаку і аромату. Неможливо великим компаніям рекламувати цю якість в
силу технологічних та технічних причин, вони переконують покупців, що вакуумна
упаковка зберігає смакові і ароматичні якості кави. Але це все одно, що переконувати,
що свіжий продукт і консервований однаковий по смаку і аромату!
Коли Ви спробуєте щойно підсмажене зерно кави, ви відчуєте фантастичний спектр
смаків і ароматів, що властивий тільки свіжому продукту!
Ми відкрили сторінку, де ви можете прочитати відгуки, поезію, листи наших
відвідувачів. Кава не тільки смакує їм, вона їх надихає, дарує творчість,
надію, радість, окрилює і змінює їх життя.


 


Чи можна хоча б трохи довідатися про ваші секрети приготування кави? Маєте особливі правила щодо цього?
Чомусь всі думають ,що львів’яни володіють якимсь особливим рецептом кави і варто його довідатись і таємниця львівської кави розкрита. Я вам розкрию цю таємниці.Львів’яни, в родинах  яких традиція приготування кавового напою існує сотні років, а пам'ять про давній напій зберігається  на  рівні підсвідомості ,інтуїтивно вгадують нюанси ,які зараз мають наукове вивчення і підтвердження.
Вас здивувало,що в генетичній памяті львівян є інформація про КАВУ ?
Чи задумувались Ви колись над тим, чому в цілому Світі вживають слово  СОFFEE(кофе),і лишень  в українській  та староіндійській мові  цей  напій називають КАВА ?Який зв'язок ?

Ось яку легенду розповіла мені в Карпатах одна бабуся, а їй розповіла Її бабуся…
Колись в домісячні часи, коли на небі не було місяця, вся земля була скута льодом і лише на маленькому шматочку землі було тепло і всього людям вистачало.Ці люди мало самоназву УА,  свою країну називали  УА КРАЇНА. І виростили ті люди сад, в якому росли всі дерева світу .Серед них було чудесне  дерево ,яке мало назву КАВА.
  А коли на небі з’явився місяць, клімат в УА Країні різко помінявся ,дерева, тварини, люди стали гинули від холоду і голоду. Частина людей рушила на схід і південь, взявши з собою саме необхідне.
Ця подорож тривала століття, доки люди не дійшли до островів Тихого океану. Там кавове дерево прижилось і дало плоди і там досі називають напій ,як і у нас, КАВОЮ.
Ті,що не захотіли залишати рідних місць,замінили каву  напоєм з коренів цикорію,жолудів,а назву залишили -КАВА.
Цей напій був не такий смачний, як з справжніх кавових зерен,але дарував наснагу , піднімав життєвий  тонус,тож залишився популярним і до нині.
Пізніше я знайшла підтвердження легенди ,яку розповіла мені бабуся, в роботах відомого мовознавця Яска .Він дослідив,що  Індійський пророк Рагведі,ще  кілька тисяч років тому, прорік, що з’явиться КАВІ, який врятує світ. З мови санскриту(давньоіндійської мови) слово КАВІ, це  той ,хто є  одночасно і поет і натхненний пророк, той ,що володіє езотеричною мудрістю, що може  проникнути  в минуле і побачити майбутнє .А езотеричними знаннями, як відомо, володіли саме наші предки українці і можливо саме за рахунок вживання кави.Багато вчених трактували КАВІ,як людину,яка врятує світ і ніхто не міг здогадатись,що людство врятує напій.В 14-15столітті Кава  з’являється  в Європі.  Але, так як тепер її вивозили  з порту КАФФА,  кава отримала нову назву COFFE(кофе).Цей напій повертається і в Україну,але назву йому залишають стару - КАВА,бо люди добре знали про цей напій.
 Можливо сама ця генетична пам'ять допомогла колись Юрію Кульчицькому зробити цей напій таким смачним і популярним.
В Європу ж кава приходить як новинка під назвою КОФЕ,люди довго відмовляються її вживати і - О!-  іронія долі –ні араби,ні вірмени,ні євреї не змогли привчити європейцій до напою,а нашому  українцю Юрію Кульчицькому це вдалося з першого разу ! Так збулося давнєіндійське пророцтво Рагведі.

  

  У вашому меню представлено доволі широкий асортимент кави. Але багато чого у ньому мені зовсім не знайомі. Це – власні технологічні рецепти? У чому їхня особливість?

Так у нас є сорти кави, які ви можете спробувати лише в кав’ярні Золотий дукат.
Наприклад кава арабіка Малаві Мапанга –з малесенької плантації Мапанга маленької південно-східної африканської країни Малаві. Уявіть собі, коли ми її завезли в Україну і розмитню вали, митники  нам сказали –такої країни не існує ! Ця кава має смак мараканського горіху з нотками шоколаду, а після смак екзотичних фруктів Малаві .
Є також власні бренди –наприклад кава Золото дукату. Еталоном всіх кав дегустаторами визнана кава Ямайка блю Маунтін- в неї всі смаки ідеально збалансовані і ні один смак не переважає. Ця кава займає 4 місце по ціні в світі. Наші дегустатори розробили купаж ,який наближений до ідеальної кави ,а вартість цілком доступна –це кава Золото дукату.

 У меню я бачу, крім кавового асортименту, ще й різні назви чаю та шоколаду.
Що це означає? Вони чимось особливі чи просто доповнюють асортимент кав’ярні?

Культура проникнення кави в Європу була нероздільно пов’язана з культурою проникнення чаю і шоколаду. Саме кава, чай і шоколад свого часу витиснули алкоголь в народних масах, коли вживання алкоголю ставало вже національною загрозою. Саме ці три кити подарували людству спочатку отверезіння, а потім можливість мислити, думати ,запам’ятовувати, знищили агресивність і подарували наснагу та творчість. Тому і серед шанувальників цих напоїв так багато талантів. І навпаки, ті народи, де  кава не змогла витиснути алкоголь, залишились на одвірках історії, а їх правителі легко маніпулюють свідомістю свого нетверезого народу. В культурі вживання ці напої в Європі завжди йшли поруч, підсилюючи один одного. На початку 20 століття  вживання кави почало занепадати –її раптом визнали отрутою.(дуже добре про це сказав Вольтер –якщо кава отрута, то я нею труюсь вже 80років!) Разом з кавою став занепадати шоколад і чай, люди більше пили пиво і алкоголь, агресивність і ненависть витиснула толерантність, романтичність ,ренесанс .Почалися революції, перша, а потім і друга світова війни. Звичайно, багато чинників впливало на ці події, але ми  точно знаємо, читаючи відгуки наших шанувальників, що кава робить чудеса з людиною !

  З чого складається кава ?

Кава має складний хімічний склад: вона містить приблизно дві тисячі хімічних речовин, які в сукупності визначають її відмітний аромат і смак. Причому вивчено менше половини цих речовин.
Сире кавове зерно містить жири, білки, воду, мінеральні солі, різні водорозчинні й нерозчинні речовини. Обсмажені кавові зерна втрачають більшу частину води (її зміст зменшується з 11% до 3%), а їхній хімічний склад змінюється залежно від ступеня й тривалості смаження. Як і в сирих зерен, він являє собою широкий діапазон компонентів.
В процесі смаження протікають складні фізико-хімічні зміни, що призводять до нових фізичних властивостей, частковому розкладу та утворенню нових речовин, що обумовлюють колір, смак та аромат смажених кавових зерен. При смаженні , кавове зерно збільшується в об’ємі в 1,5 рази та втрачає до 18 % своєї ваги. Втрата відбувається за рахунок випаровування вологи та часткового розкладу органічних речовин: білків, жирів, цукру  , клітковини, органічних кислот та інших сполук. Кофеїн в процесі об смаження змінюється не суттєво. Але так як при смаженні вага кави зменшується, то процентний вміст кофеїну навіть дещо збільшується.
Хімічні зміни в каві при смаженні дуже складні та недостатньо вивчені. Про складності змін в хімічному складі кави можна судити коча б по тому, що в склад кафеоля (речовини, що обумовлює запах смаженої кави) входить більше 70 різних ароматичних речовин. Ці речовини легко летучі та швидко окисляються киснем повітря. Через це рекомендується чи обсмажувати каву перед вживанням, або зберігати обсмажену каву протягом незначного часу в герметичних скляних або жерстяних банках.
Що цікаво, досі не вдалося  штучно створити аромат кава –створені аромати майже всіх квітів, плодів, дерев, фантазійні аромати, а от аромату кави не існує. Цьому існує декілька пояснень.

 
Досі не розкрита формула кави
Аромат кави містить понад 800 молекул, а тепер уявіть –лише за допомогою 7 нот скільки людство створило симфоній, то скільки ароматів може створити Природа з 800 молекул. Аромат кави від моменту смаження до приготування напою змінюється, як подих вітру. Ось кава смажиться і ви чуєте аромат смаженого хліба, який поступово переходить в горіховий аромат, в якому чути запахи трави ,квітів і екзотичних фруктів-це утворюються летучі масла( кафеолі),які взаємодіють між собою і утворюють нові аромати, які важко описати ,але які ваша підсвідомість фіксує і затягує на цей аромат в кав’ярню. Людина яка заходить на цей аромат, як правило спочатку не знає, що це так приємно пахне і як цей запах описати ,але точно знає, що Їй це подобається.
Аромат кави неможливо з чимось порівняти, але він подобається і притягує до себе навіть тих, хто не вживає кави, або вважає ,що не любить каву.
2. Вчені дослідили ,що аромат, запах кави діє на кору мозку людини і викликає в неї позитивні емоції, активуючи діяльність мозку , одночасно пригнічуючи агресивність. Тому серед шанувальників кави так багато людей творчих, розумних, добрих і немає агресивних , тупих, нікчемних.
Тому і  в  середовищі, де кава витиснула алкоголь і стала щоденним звичним напоєм, відсутня агресивність, там людство прагне до справжніх  цінностей ,а там, де більше вживають алкоголь, ці народи залишаються на одвірках історії, шукаючи винних  не в собі, а в більш благополучних сусідах.


 А ще чула, що кав’ярня ваша не тільки пригощає кавою, а й втішає віршами, малюнками,
які сама ж видає у книжкових збірничках…

Так, наша збірка»Книга скрижаль», витримала за два роки три видання, тому що це не просто вірші чи малюнки простих людей , це наші думки, надії, мрії –те найкраще, що є в кожному з нас, що існує поза часом і простором, і що оживає в серцях тих, хто приходить сюди І прийде колись.

Хто і як готує та подає до столу каву?

Каву готують бариста-професійні спеціалісти по приготуванню кави. Так як кава в нас готується методом еспрессо, то сам процес приготування є дуже відповідальний і потребує філігранності і професійності.

Що таке кофеїн і як він впливає на людину  ?

У медицині кофеїн відомий під ім'ям триметилксантин. Його хімічна формула — C8H10N4O2. У чистій формі кофеїн має форму білого кристалічного порошку з дуже гірким смаком. У медицині кофеїн використовується, як сердечний стимулятор і сечогінний засіб. Так само він використовується для того, щоб викликати "вибух енергії" або підвищену активність. Дуже часто люди поглинають кофеїн, щоб більше залишатися бадьорими і не засинати. Є навіть такі, хто відчуває себе "не в своїй тарілці" весь день, якщо з ранку вони не вип'ють чашку кави. 

 

А в яких продуктах є кофеїн ?

Кофеїн в природі знаходиться в багатьох рослинах, включаючи зерна кави, листя чаю, плоди какао. Всі продукти харчування з цих рослині містять кофеїн. Додатково до всього, його штучно додають в багато інших продуктів. Ось короткий список джерел кофеїну для середньостатичної людини:

  • У одній чашці меленої кави знаходиться від 90 до 200 міліграм кофеїну
  • У одній чашці чаю — від 30 до 70 міліграм
  • У різних колах (Пепсі, Кока і RC) від 30 до 45 міліграм на стакан

Чому кофеїн примушує наш організм не спати?

 Наш мозок виділяє речовину, так звану аденозин, коли аденозин приєднується до своїх рецепторів, він викликає сонливість, загальмовувавши активність нервових клітин. Він так само примушує кровоносні судини в мозку розширюватися (для посиленого збагачення мозку киснем під час сну). Для нервової клітини, кофеїн виглядає так само як і аденозин. Тому кофеїн може приєднається до рецептора, який призначений для аденозина. Але він не уповільнює активності клітки. Виходить, що кофеїн зайнявши місце аденозина, і тепер аденозин не може приєднається до клітки. Отже робота нервової клітини не сповільнюється, а, навпаки, прискориться. 

Так само кофеїн примушує кровоносні судини звужуватися, тому що не дозволяє аденозину розширювати їх. Тому деякі ліки від головного болю містять кофеїн, вони зменшують кров'яний тиск в мозку. 

Гіпофіз бачить, що в мозку щось не  те посилено відбувається, вирішує, що, раз така активність — значить, це екстрений випадок і виділяє гормон, що заставляє надниркові генерувати адреналін. Адреналін — це той самий, "Б’ємося, поки нас не забили!", гормон, який приводить тіло в достаток повної бойової готовності. Можна розпізнати, що в тілі підвищений вміст адреналіну по наступних ознаках:

  • Розширення зіниці — щоб краще бачити ,
  • Прискорене дихання — щоб більше кисню отримувати,
  • Посилене серцебиття — щоб цей кисень передавати швидше в м'язи,
  • Кров до таких органів, як шкіра, шлунок і кишечник (які не братимуть участь в передбачуваній битві за виживання) починає поступати сповільнено, основна притока крові йде в м'язову масу,
  • Печінка зачинає викидати величезну кількість цукру в кров для посиленої роботи м'язів
  • Ну і, нарешті, самі м'язи напружуються і готові до бою !

Це пояснює, чому після великої чашки кави у нас холодіють руки, і ми себе відчуваємо збудженими.


 Які побічні дії може викликати кофеїн?

Як видно з пояснення, що нашому тілу може подобається кофеїн в маленьких дозах, особливо, коли йому потрібно залишатися активним, оскільки він блокує аденозин, щоб залишатися активним, збільшує вироблення адреналіну для збільшення енергії, і управляє кількістю допамина для того, щоб ми себе добре відчували. 

Проблеми з кофеїном зачинаються, коли його вживати довго. Тоді людина входить "в спіраль". Наприклад, коли весь адреналін закінчився, ми себе відчуваємо втомленими і спустошеними. Отже, що  ми робимо? Правильно, ще випиваємо чашку кави, щоб знову підвищити рівень адреналіну в крові. Але ви самі розумієте, що бути весь час в стані "бойової готовності" не особливо добре, до того ж це робить нас засмиканими і дратівливими. Але найважливіша проблема з кофеїном: це сон.
Аденозин дуже важливий для сну, а, особливо, для глибокого сну. Тілу потрібно приблизно 6 годин, щоб позбутись кофеїну. Це означає, що, якщо о 3 годині дня чоловік випив чашку кави, то в 9 вечорів ця кава все ще діє на нервову систему. Людина може заснути, але цей сон буде поверхневим. Дефіцит глибокого сну позначається дуже швидко. Наступного дня ми ходитимемо, як п'яні мухи, і хитатися з одного боку в інший. Отже зробить ця людина? Природно, вип'є чашку ароматної кави, як тільки встане з ліжка. І цей цикл повторюватиметься день за днем.

 

 Чи шкідлива кава для здоров'я?
Не існує підтверджених наукових даних про негативний вплив кави на здоров'ї. Кава - один з самих вивчених продуктів в світі, опубліковані результати тисяч досліджень, що ясно говорять про те, що кава абсолютно нешкідлива. А ось його позитивний ефект можна визнавати доведеним.
Чому вживання кави у великих кількостях вважається за ознаку хворого способу життя або шкідливу звичку?
Вживання  кава може бути пов'язане з іншими звичками. Наприклад, каву частіше п'є курці, чим некурящі. Таким чином, може здатися, що кавою є чинник ризику, хоча насправді в захворювання може бути зовсім інша причина.

Чи впливає кава на роботу серця?
Дослідження показують, що споживання кави  ніяк не пов'язане з серцево-судинними захворюваннями, включаючи атеросклероз, інфаркт міокарду, аритмію і гіпертонію. Кава в помірних кількостях нешкідлива для людей, страждаючих від сердечних захворювань. Немає даних про те, що відмова від кави покращує роботу серця. Також у людей, схильних до прискореного серцебиття, воно спостерігатиметься незалежно від того, чи п'ють вони каву або інші кофеїно місткі напої. Проте, консультація у лікарки ніколи не перешкодить.

Чи Вірно, що від кави підвищується тиск?
Кофеїн дійсно може підвищувати тиск, проте не більшою мірою, чим дуже слабке фізичне навантаження, як, наприклад, звичайна розмова. Тому вчені не вважають його за чинник риски для розвитку гіпертонії. Головні причини підвищеного тиску - це недолік калія , надлишок натрію, сидячий спосіб життя і ожиріння.

Чи підвищують каву або кофеїн ризик захворювання раком?
Таких даних немає. У 1997 році Міжнародний фонд дослідження ракових захворювань опублікував вичерпний огляд досліджень, що розглядують зв'язок між раком і продуктами харчування, де відносно кави мовиться наступне: "Більшість даних свідчать про те, що регулярне споживання кави або чаю ніяк не пов'язане з ризиком виникнення раки".
[Лише зареєстровані користувачі можуть бачити заслання.]


Чи Вірно, що каву підбадьорює і покращує увага?
Так, безліч досліджень доводять позитивний вплив кави на увагу і бадьорість, що в свою чергу підвищує якість роботи.

Чи впливає кофеїн на настрій?
Так, позитивна дія кофеїну підтверджена наукою.


Викликає  кава звикається і чи потрібно збільшувати дозу, щоб добитися того ж ефекту?
Ні і ні. У людини може увійти до звички пити каву щодня, проте це не має нічого спільного з наркотичною залежністю. Дослідження показують, що дія кофеїну аж ніяк не схоже на дію амфетамінів або кокаїну.

Чи можна пити каву, сидячи на дієті для схуднення?
Безумовно. У чашці чорної кави без цукру і молока практично нуль калорій.

Чи шкідлива кава для травної системи?
Ні. Сам по собі кава не приводить ні до утворення виразок, ні до розвитку гастриту або інших шлунково-кишкових захворювань.

Чи містить каву антиоксиданти?
Так, кава - поряд з чаєм, какао і червоним вином - містить антиоксиданти. Причому вміст антиоксидантів в каві в чотири рази більше, ніж в чаї.

Чи правда, що кава володіє профілактичним ефектом проти хвороб Альцгеймера і Паркінсона?
Категорично стверджувати, що каві запобігає виникнення цих хвороб, було б передчасно і невірно, проте певний профілактичний ефект помірного вживання кави - не більше 4-5 чашок в день - достовірно доведений.


    

 


Як і коли вам прийшла думка працювати як франчайзингова мережа ?
Вже в першій рік роботи кав’ярні до нас почали звертатись з проханням допомогти їм відкрити схожу кав’ярню в своєму місті. Ми швидко опанували, що одними порадами ми з цим не впораємось, тож довелося звернутись до солідної колсалдінгової компанії і наша кількорічна робота завершилась солідним пакетом документів - від маленького бізнес - плану до солідного техніко-економічного обґрунтування всього бізнес-процесу ,від ремонту і дизайну приміщення до багаторічної співпраці партнерів по бізнесу.



В Україні працюють ряд франчайзингів по кавярні,як відчизняних так і зарубіжних. Чому потейнційний франчайзі має обрати саме вас?
Практично всі кав’ярні, які працюють в Україні, та й в Європі, пропонують каву ,яка обсмажена на заводі, і в силу технологічних і технічних причин така кава просто не може потрапити до покупця не раніше ніж через 1-3 місяця, в той же час як сама кава зберігає свою свіжість до 15 днів. Тому і була придумана вакуумна упаковка, але це вже консервація.
Ми вперше пропонуємо смажити каву безпосередньо в кав’ярні в присутності відвідувача, що дає можливість спробувати свіжий продукт.
Уявіть собі ,що Вам замість консервованого (читайте черствого ) запропонували свіжий ,щойно випечений хліб –його аромат, смак не залишить байдужим і запам’ятається назавжди.

Багато кав’ярень як в Європі, так і в Україні, закриваються, як не рентабельні, а в вашій кав’ярні постійний аншлаг .В чому секрет успіху ?
Секрет успіху простий –ми пропонуємо свіжий якісний ,натуральний продукт –кава, чоколяда ,чар-зілля ,тощо, які можна придбати тільки в мережі кав’ярень Золотий дукат.


13.Як відомо, кавярні в України,і в Європі також, продають каву,отриману від відомих зарубіжних і відчизняних брендів, ви ж пропонуєте каву ,яка обсмажується просто в кавярні в присутності покупця. Ви не боїтеся, що вам не під силу змагатись з світовими брендами ?
Так практично всі кав’ярні в Україні працюють з відомими українськими або зарубіжними брендами . Те ,що нам під силу змагатися з ними підтверджує присвоєння нам ,до речі першим і поки що єдиним з кавових брендів в Україні, Загальнонаціональної нагороди Лідери ХХ1 століття «Вища проба».


В вашій франчайзинговій мережі можна скуштувати шоколад власного виробництва -чоколяда. А чим ваша чоколяда, крім назви, відрізняється від існуючого шоколаду на ринку ?
Шоколад ,які зараз пропонують українському споживачеві, містить різні хімічні добавки і замінники, на жаль вони дозволені в Україні .
Ми створили гарячу чоколяду яка не містить ніяких хімічних добавок. І назву дали не «шоколад» ,а «чоколяда» ,підкреслюючи цим, що це продукт ,який вживали наші бабусі, в часи коли ще не існувало замінників і хімічних домішок.

 

 

А як ви ставитеся до додавання у каву спецій – як це роблять, наприклад, у Туреччині?

Кава має дуже велику палітру смаків і ароматів. Уявіть собі, що ви слухаєте хор з 800 голосів ,але вам раптом захотілось почути тільки тенор або бас. Так само і з кавою –або ви відчуваєте весь спектр смаків, пів смаків, тонів і напівтонів, або смакуєте ,наприклад, тільки смак гіркого шоколаду. Саме таку функцію виконують спеції, добавки - вони підсилюють певні смаку і ,відповідно, послаблюють інші.


 До кави ви  додаєте десерт. Це обов’язкова процедура?
Чи не буде в такий спосіб кава занадто солодкою?

Так кава буде солодшою, це відповідь на ваше питання, чому в Туреччині  додають спеції – турки спеціями підсилюють певні смаки .І не тільки турки, кожна країна знайшла для своїх споживачів свої добавки,
Тому і існують кави по ірландські, по варшавські ,по скандинавські і та к далі.


 Подаючи каву до столу, ви даєте своїм відвідувачам поради, як краще її вживати?
Чи маєте ви певні правила щодо культури чи смакових тонкощів вживання кави? 

Так ,звичайно, існують певні правила і ритуали споживання кави. Так, наприклад ,якщо ви замовили каву еспрессо або рістрето, подається обов’язково вода.
Щоб відчути всі тонкощі смаку цього напою, треба ковтком води промити рецептори на язику ,ковтати каву неспішно, прислуховуючись до ніжного хору смаків, що змінюються від ковтка до ковтка. І навіть коли кава випита, ви ще довго можете відчувати терпкість чи гірчинку, а про настрій який буде супроводжувати вас весь день і наснагу нехай розповість Книга відгуків!

Часто відвідувач запитує :


А де кава в турці, чому у вас її немає ?      
Ми пропонуємо Вам каву-еспрессо, яку неможливо приготувати в турці. Кава в турці має інший смак і склад, готується по іншій технології . Для приготування цього напою смажка зеленої кави має певні відмінності від смажки для еспрессо. Цей спосіб створення кавового напою найбільш ранній, до винайдення  еспрессо-машин.
            По статистиці все більше людей надають перевагу каві еспрессо, хоч кваліфіковано приготовлена кава в турочці при відповідній смажці  має свій специфічний смак який багатьом подобається. При цьому цю каву, без шкоди для здоров’я треба вживати набагато менше ніж еспрессо.


А що таке рістретто ?

Не вірні відповіді

-подвійне, концентроване  еспрессо,
-еспрессо, але води в два рази менше.

Вірна відповідь

–Кава рістретто-це кава, яка  екстрагується не більше 8-9 сек (20г-25г.)води в чашці, тому напій насичений, повний, а кофеїну в рістретто набагато менше (фактично відсутній), ніж в еспрессо, адже кофеїн знаходиться в нерозчинній фракції, яка майже не попадає в цей напій.
Горнятко рістретто шанувальники кави  полюбляють випити в другій половині дня, під вечір.
Рістретто прийнято подавати в горнятку з під еспрессо з стаканчиком холодної води –потрібно ковтком води очистити смакові рецептори, щоб в повній мірі насолодитись неповторним смаком рістрето.



Що таке кава макіатто ?

В перекладі з італьянського macchia,-пляма ,тобто кава макіатто - це кава еспрессо з невеличкою кількістю вспіненного молока.



 Що таке франчайзінг ?

Франчайзинг — це надання незалежному підприємцеві, на основі компенсації, права користування брендом і концепцією бізнесу, яке обмежене з боку правовласника повноваженнями віддавати розпорядження, опікою і контролем. Поняття походить від французького franchir — право на вільне ведення діяльності. Франчайзі зобов'язується продавати цей продукт або послуги з наперед певних законів і правил ведення бізнесу, які встановлює франчайзер. У обмін на здійснення всіх цих правил франчайзи отримує дозвіл використовувати ім'я компанії, її репутацію, продукт і послуги, маркетингові технології, експертизу,тощо.

 


 Що купує франчайзі ?

1.Франчайзі купує право не думати. Це в деякому роді перебільшення, але в цілому це так. Покупцеві франшизи не потрібно аналізувати ринок, його довгострокові тенденції, виявляти тонкі нюанси купівельних переваг, обдумувати «рецепти» бізнесу і реакцію покупців на продукт, розглядати різні податкові аспекти бізнесу, опрацьовувати методику навчання персоналу і т.п. >
2.Франчайзі набуває також права на пільги. Деякі франчайзери навіть забезпечують покупців безкоштовним індивідуальним дизайн-проектом майбутніх кафе або магазинів.
3. Франчайзі купує час, витрачений колись франчайзером на розробку всіх деталей бізнесу, на налагодження ланцюжка постачальників і розробку логістичних схем, на випробування фірмового стилю і філософії бренду. Франчайзі виграє декілька років, витрачених утримувачем франшизи на формування того, що тепер саме по собі стало продуктом. А також час на здобування необхідної освіти - адже часто у людей є гроші, але немає двох-трьох років для того, щоб освоїти ази бізнесу. Франчайзер, звичайно, не ліквідовує всі пропуски в освіті, але консультацією при необхідності завжди допоможе - адже від успіху «діток» залежать і його доходи.
4. Франчайзи купує нерви, точніше, право на їх економію. Діставши можливість заощадити сили, франчайзи не повинен їх витрачати на боротьбу за незалежність - тут самостійність в рішеннях і готовність до новацій не є конкурентною перевагою. А реального успіху може добитися тільки той франчайзи, який готовий приборкувати свою фантазію, довіряти франчайзеру, дотримувати субординацію, і максимально точно виконувати умови франчайзингового договору, дотримуючи прийняті процедури і технологію.

 

 Продовження&